-
Čas přípravy40 minut
-
Doba vaření15 minut
-
Porce40
-
Celkový čas55 minut
Domácí kynuté lívanečky s ovocem
Domácí kynuté lívanečky s ovocem jsou výborné, snadné na přípravu a určitě si je zamilujete. Tento pokrm je taková klasika, na kterém vyrůstal skoro každý z nás. Pamatuji si, jak se vždycky od babičky valila jejich krásná vůně. Můžete si je připravit hned na několik způsobů. Někdo má tyto lívanečky rád s marmeládou, javorovým sirupem, zakysanou smetanou, jogurtem, přelité rozvarem z ovoce nebo třeba se šlehačkou a čerstvým ovocem. Já si dnes vybrala lívanečky s čerstvým ovocem, konkrétně maliny a borůvky. Přelila bílým jogurtem a posypala skořicí. Nejen děti je zbožňují.
Suroviny na přípravu domácích lívanečků:
- Polohrubá mouka – 400g
- Vejce – 2ks
- Vlažné mléko – 300ml
- Bílý jogurt – 1 kelímek
- Cukr krupice či krystal – 50g
- Sušené droždí – 3/4 sáčku
- Špetka soli
- Olej – na smažení
Suroviny na ozdobu:
- Bobulovité ovoce – já použila maliny a borůvky
- Bílý jogurt – 1 kelímek
- Moučkový cukr – 1 lžíce
- Špetka skořice – na ozdobu
Postup přípravy domácích lívanečků:
- Do větší mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme vejce, sušené droždí, špetku soli a vlažné mléko.
- Vše dohromady důkladně ušleháme.
- V rychlovarné konvici uvaříme vodu, nalijeme ji do velké mísy a do ní vložíme mísu s připraveným těstem. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 30 minut.
- Rozpálíme pánev, potřeme olejem a pomalu pečeme lívanečky. Já používám pánev přímo na lívanečky a jsou všechny krásně stejně velké.
- Nyní můžete pozorovat, jak se těsto nafukuje a vznikají v něm bublinky, které na povrchu praskají. V tuto chvíli je čas na otočení lívanečků a dopečení také z druhé strany. Až zezlátnou, vyjmeme lívanečky ven.
- Nakonec zdobíme čím chceme. Já smíchala bílý jogurt s moučkovým cukrem a ozdobila ovocem a skořicí.
Vyzkoušejte také: Kakaový dort s mascarpone a ovocem
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review