Domácí kynuté lívanečky s ovocem

domácí kynuté lívanečky s čerstvým ovocem
  • Čas přípravy
    40 minut
  • Doba vaření
    15 minut
  • Porce
    40
  • Celkový čas
    55 minut

Domácí kynuté lívanečky s ovocem

Domácí kynuté lívanečky s ovocem jsou výborné, snadné na přípravu a určitě si je zamilujete. Tento pokrm je taková klasika, na kterém vyrůstal skoro každý z nás. Pamatuji si, jak se vždycky od babičky valila jejich krásná vůně. Můžete si je připravit hned na několik způsobů. Někdo má tyto lívanečky rád s marmeládou, javorovým sirupem, zakysanou smetanou, jogurtem, přelité rozvarem z ovoce nebo třeba se šlehačkou a čerstvým ovocem. Já si dnes vybrala lívanečky s čerstvým ovocem, konkrétně maliny a borůvky. Přelila bílým jogurtem a posypala skořicí. Nejen děti je zbožňují.

Suroviny na přípravu domácích lívanečků:
  • Polohrubá mouka – 400g
  • Vejce – 2ks
  • Vlažné mléko – 300ml
  • Bílý jogurt – 1 kelímek
  • Cukr krupice či krystal – 50g
  • Sušené droždí – 3/4 sáčku
  • Špetka soli
  • Olej – na smažení
Suroviny na ozdobu:
  • Bobulovité ovoce – já použila maliny a borůvky
  • Bílý jogurt – 1 kelímek
  • Moučkový cukr – 1 lžíce
  • Špetka skořice – na ozdobu
Postup přípravy domácích lívanečků:
  1. Do větší mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme vejce, sušené droždí, špetku soli a vlažné mléko.
  2. Vše dohromady důkladně ušleháme.
  3. V rychlovarné konvici uvaříme vodu, nalijeme ji do velké mísy a do ní vložíme mísu s připraveným těstem. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 30 minut.
  4. Rozpálíme pánev, potřeme olejem a pomalu pečeme lívanečky. Já používám pánev přímo na lívanečky a jsou všechny krásně stejně velké.
  5. Nyní můžete pozorovat, jak se těsto nafukuje a vznikají v něm bublinky, které na povrchu praskají. V tuto chvíli je čas na otočení lívanečků a dopečení také z druhé strany. Až zezlátnou, vyjmeme lívanečky ven.
  6. Nakonec zdobíme čím chceme. Já smíchala bílý jogurt s moučkovým cukrem a ozdobila ovocem a skořicí.

 

Vyzkoušejte také: Kakaový dort s mascarpone a ovocem

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.